Thursday, February 18, 2010

pemanis semulajadi


surat khabar tempatan beberapa minggu lepas ada menceritakan tentang sejenis pokok yang mana daunnya mempunyai bahan yang punya rasa manis 200x lebih daripada gula tetapi tidak mempunyai kalori! (tapi pahitnya masih ada!) 

special credit to: http://nutritionwonderland.com/2009/02/stevia-controversy/

Bukan hanya berfungsi sebagai pemanis, daun dari pokok ini juga mempunyai pelbagai kelebihan lain seperti merawat penyakit berkaitan kencing manis, menurunkan tekanan darah tinggi, obesiti, melawaskan kencing serta merawat luka terbakar.
 
taken from http://www.eaternal.com.au/Natural%20Products.html

walau bagaimanapun, pokok yang memegang nama saintifik ‘Stevia Rebaudian’ ini tidak mampu untuk mendatangkan keuntungan yang lumayan sekiranya ditanam serta diproses gulanya untuk pasaran bagi menggantikan gula yang sedia. 

Nasib baik pegawai dari MARDI ini jelaskan betul-betul ketidak upayaan stevia ini untuk diusahakan di Malaysia ini. 

Kalau tak mesti semua nak berpusu-pusu tanam pokok ini! huhuhuh… Tetapi kalau kata nak digunakan sebagai makanan tambahan bolehlah katanya. Berpotensi tinggi lagi!


untuk berita penuh dengan bahasa yang lebih rasmi dan menarik, silalah ke sini ya..
 sekian, 8)

2 comments:

fiezaradzi said...

stevia ek.. lau kat nilai tu, de company nama stevian, dorang pun buat pemanis gantikan gula.. dh de jual kt pasaraya.. tapi not sure dorng guna sumber apa...

srar said...

mesti pakai daun stevia ni..tak kan kebetulan nama lebih kurang kan..
~rasa cm tak bestla pakai gula selain dr gula tebu ni..rasa mcm kurang sstu aja..tak syok..