Thursday, November 5, 2009

salam semua..

hari ni dh khamis..memandangkan semlm x keluar dr rumah atau dlm erti kata lain tak p mana2, hari ni aku bercadang nak la p jalan2, ambik angin kt luar ni kan..so, aku pun kayuh la harley davidson kak na dan p la jalan2 kt bandar..mula2 p amico, salah satu pusat beli belah kat tokushima ni..amico ni terletak bersebelahan dgn SOGO, betul2 depan Tokushima Station..

Dalam amico ni ada satu kedai yg menjual pelbagai jenis barang2 import..spageti, olive oil, fish sauce, santan, rempah2, tea, coffee segala mcm la..gambar kedai tak ambik la pulak..gambaq pstik dr kedai tu ada la..hehhe..
Nama kedai tu Jupiter..antara banyak2 brg kt dlm kedai ni, ada satu barang yg berjaya menarik perhatian aku..rasa seronok sgt bila tengok..nak tau apa dia..???


haha jeng2 ni dia..teh BOH Seri Songket! mesti hgpa semua pelik kan, apa yg spesial sgt pasal teh ni..? 
hrmm, kalo nak tau, produk ni tak terusik langsung bungkusannya..dlm erti kata lain, produk ni TIDAK dialihkan langsung bahasanya ke nihonggo..selalunya, apa2 produk pon yg masuk jepun ni mesti kena alih bahasa dulu..tp teh BOH ni langsung tak terusik..masih kekal dlm bahasa melayu..perghhh terharu bila tengok....

yg ni plak perencah nasi goreng dari indonesia..juga tak di alih bahasa..tp yg sebelah kiri tu dah ada tulisan jepun dah..


teh jasmine ni sempat la ku sambar..heheh nk mnmbahkan koleksi teh mmndgkan dh beli set cawan tea jepun ni.. ;)

penat2 pusing amico, aku pun p la jalan2 kat tepi sg ni..daun2 pokok ni dah start menguning dan memerah dah..cantik pemandangannya...





penat2 boleh minum pree kt sini :)

ni logo McD yg kita biasa tengok bersepah kat mana2..tp org kat sini tak kenal apa itu McD..mesti kena sebut maku donarudo barula depa paham!

balik dari city, terus la p ke kedai 100yen kt area Kuramoto..best betoi shoping kt kedai 100 yen ni..mcm2 benda menarik ada..geram betui tengok..kalo ada duit sebakul pun mesti bleh habes kat sini aja..rambang mata tengok..semua rasa nk angkut balik..nasib baik duit TERHAD..hahahah..kegeraman bertambah bila tengok bahagian pinggan mangkuk (wajib di sebut pinggan bowl di jepun; perkataan yg 'itu' TIDAK boleh disebut di Jepun ni)... semuanya nmpk meenarik!
kali ni tak beli lagi dh cawan2..cukup! dh ada 2 set dah..semuanya beli kat kedai 100yen ja..so, hari ni sempat smbar benda2 ni jela..seaweed dan acuan onigiri, set belon buih hello kitty (heehh, utk budak2) dan rubber band utk kak na ikat paip air mesin basuh dia!



owh, kat sebelah kedai 100yen (dijepun disebut hyaku en) ada kedai nama kyoei..masa2 pusing2 kt dlm kedai tu jumpa la dgn kerepek pisang..huhuu terharu! tak la kempunan org2 msia kt tokushima ni nk makan kerepek pisang!..(terlupa plak nk amik gmbq kepek pisang tu)..tp mesti la mahai dan tak sama rasanya dgn kt msia..hrmm mmg la tak sama kan..? kalo sama tak ler namanya dok jepun!

okeyla..stop la dulu bebelan utk hari nih..jumpa lagi!

2 comments:

Siti Nurfazilah said...

napa xley sebot mangkuk??apa maksud mangkuk kt jepon?huhu..terbyg cite jepon bla tgk gmba2 pmndgn kak siti jln2 nih..huhu~

srar said...

mangkuk dan cincin adalah perkataan melayu yg tak bleh dipakai di jepun..merujuk kpd lelaki n prmpuan punya tuttttt......