Thursday, November 19, 2009

Ryoanji temple


okay semua, mari kita jalan2 ke kyoto lagi!!!


meh tengok peta dulu, takut2 kang sesat tak jumpa jalan pulang pulak..besar ni area ni...


sepjg perjalanan ke temple tu, ni la pemandangan yg boleh dilihat...asyik sungguh la kami dok bergambr2 kt sini..



daun maple yg berjaya diambil dan bakal diseludup ke malaysia nanti! hohoho


asyik dok tengok atas je kan..sian pemandangan cantik kt bwh ni..


tengok bawah lagik!


laluan ni dh nk dekat ngn temple tu dah..kalo nak tau, laluan ke depan tu tak ada org lalu sgt, semuanya amik laluan kanan (ikut anak panah)..
kami ni dah la x solat lg, so apa lg kami hampaq la sejadah kt ruang ciput tepi laluan kosong tu..huuuhh susah betul nak carik yg sempurna mcm kt msia tu..mn2 p mesti ada surau..mudah ja..*.*


kat mn2 temple mesti ada tempat tadah air ni..utk basuh tgn serta mulut sblm masuk temple..ala2 bersihkn diri la ni..


nilah temple tu..bertemankan daun2 yg masih lg hijau..


The Rock Garden-lebih kurg mcm kt Kennin-ji..ada batu 'terapung'..dinding garden ni katanya dibuat drp clay yg dididihkan dlm minyak..corak2 yg terhasil tu terjadik dgn sendirinya, as time goes by, katanya..


lukisan kt pintu2..


dh keluar dr situ, dpt tengok pemandangan ni pulak..




selain air, unsur2 batu jugak wajib ada!





daun2 hijau, kuning, orange serta merah setia menemani kami pada hr tu..


akhir kata, gambar wajib..special kredit la kan utk kaki2 ini..hehehe..
yg stokin belang2 kaler tu hak milik kak su kobe..

sekian la ya kisah jalan2 kyoto-temple ni..habis dah..cukup2 la tu kan..

temple yg ni lebih kurg ja mcm yg sblm2 nih..landscape semua lebih kurg sama ja..masa kami dtg ni, temple under renovation, bnyk tempat ditutp, so rasa sgt la tak berbaloi dgn harga tiket! hhuhu

nx time kalo nk masuk sini just utk tengok daun2 autumn, rasanya tak yah bayaq pun xpa..masuk utk amik gmbar pmndngn ja dah cukup..yg tu pree ja..

okies, jya mata kt org jepun....


6 comments:

Siti Nurfazilah said...

salam kak siti..yea..inilah dia org petama mengomen..hehe..sgt cantik gmba2 kak siti amek tu..rasa cm tingin sgt nk study sana jgk..wuwuwwwuu..very nice shot..daun kat sana sume cam pink2 ja..bolela tapaw daun maple tu kt sy ye.. laminate wat penanda buku pon cantik gak tuh..hehe~

srar said...

hehhe tula cantik sgt pemndgn daun2 autumn ni..autumn in my heart dh skrg ni ^.^
nkdaun..? lor awat tak cakp awai2, kalo tak dh kutip berbakul2 dah..heheh
awak ni memang dasar budak pokok, asyik2 pk nk kutip daun, batang lar, akar la..huhuhu

ibusinga said...

gud idea tu kan...
laminate..
buat souvenir..
(kita pun suka kaki kita enter frame tau...tapi dah lama tak enter frame..sebab dah lama tak travel2 ni..)

Siti Nurfazilah said...

ehehe..manela sy taw kak siti p tmpt ade daun comei cmni..klu taw da lama pesan..hehe..well..besela sy..pokok2 ni mmgla dah jd darah daging..hahahaa..tp bkn sy je taw..ju pon sm kata cntik..kak.siti..autumn sana br stat ka?terpegun sy n ju tgk gmba..kat cni xda pemandangan pokok2 berdaun pink cmtu..huhu~

srar said...

kt msia ada jgak la pemndgn daun2 luruh tu..masa musim kemarau daun2 getah akan jadik ala2 autumn jugak la..hheehh..autumn dh nk dekat penghujung dah..skrg dh nk stat winter..sejuk!!! (nanti kt tengok bnyk2 lg ya gmbar2..mmg cantik!)

srar said...

akak dokter kan ramai askar, kecik2 n bijak2 plak tue..kalo p travel mesti pening kepala layan..huhu
tp seronokla baca crita pasal diorg..kecik2 dh pandai main tenet, utube lar..
~sy malu nk interprem muka, so kasut pon jadi lar... *-*