Tuesday, November 10, 2009

whirlpools


Hari Isnin 9 November 2009, saya telah berjaya menjejakkan kaki ke Naruto Park yg menjadi salah satu tempat menarik utk dilawati di Tokushima. Gambar kt atas tu adalah Ohnaruto Bridge yg menghubungkan Naruto di Tokushima dgn Pulau Awaji di Hyogo..Jambatan ni pjgnya lebih dr 1km yg mana kt bhgian atas adalah utk kegunaan kenderaan. Bahagian bawahnya pulak ada terbina laluan khas sepanjang 450 m khas utk pejalan kaki yg nk tengok Whirlpool @ pusaran air laut..

ni la laluan tu..kena bayar utk masuk kesini; 500 yen  utk dewasa, 400 yen utk high school students dan 250 yen utk elementary school stud.

Obeservation room ni  dibina khas bagi membolehkan pengunjung melihat pemandangan di bawah..45 meters above the sea!


ni la apa yg boleh dilihat dari atas..malangnya kami sampai 2 jam lewat dari waktu puncak kemunculan atau kejadian whirlpool tu..so, tak dpt la nak tengok pusaran air tu dgn baik..

gayat tu masa mula2 pijak lantai kaca ni! tinggi!

selain daripada berjalan2 di atas laluan ni, pengunjung yg berani dan betul2 nk tengok whirlpool dengan jarak yg lebih dekat, boat tour service juga disediakan..ni mmg betul2 mencabar..

ha nilah dia whirlpools yg boleh dilihat kalau dari tour boat tu..gambar ni dr wikipedia ya, bukan dr koleksi peribadi...heeh..copy jela sbb tak berdaya nak amik sendiri..enjoy jela view ni ya..cantik kn..?

4 comments:

naba the mutant said...

gambar yg last tu yg paling best....hehehe!

srar said...

hahahh..yg tak dpt tula yyg paling best..nx time kena tengok jadual betul2 dulu sblm p sana!

Siti Nurfazilah said...

hmm..menarik..naruto tu nama tmpt rupanya..igt nama katun je..hehe..tmpt tgk whirlpool tu sume ade jaring2..takot org terjun ke ek??

srar said...

org yg cipta naruto tue dtg dari tempat nama naruto ni...kiranya dia namakan crita naruto tu smpena nama kg dia la..
(itu ikut crita yg sy dengar la..kalo salah bleh betulkan..)
pasal jaring tu, sy rasa mmg utk elak org terjun kot..yelah 45m tinggi tu tmpt tu.. air plak deras..kalo terjun sah2 bleh kiok!