Friday, February 11, 2011

hari ini dalam sejarah

salam semua..
ha tertanya2 dak tajuk sejarah untuk hari ini..agak-agak sejarah apa ya..?
sejarah malaysia? sejarah jepun? 
kalau itu jawapan anda ha, memang tepat sekali.
tepat sekali salah!
okeh, sebelum merepek panjang-panjang mai tengok ni..

hehhehh apa kata google weather forecast?
hari ni jumaat akan ada salji di tokyo..hahah orang lain dah berbakul-bakul dah main salji tapi di area tokyo ni memang la susah..biasala bandar kan..suhunya lebih panas dari kawasan-kawasan lain..tu yang salji merajuk tak mau singgah tu..
hari ni awal-awal pagi dah alert dengan bunyi-bunyi kat luar..bunyi air menitik terutamanya..dalam pukul 8 gitu   dah bukak tingkap untuk tinjau keadaan semasa..heehhe sungguh la excited ini budak! yela, winter dah banyak bulan dah tapi saljinya tak dak pun..nak gak rasakan? masa pukul 8 tu hujan rintik-rintik sopan-sopan ja, campur-campur ngan salji..waaa betoi rupanya ramalan kaji cuaca itu..ada salji la..amik gak gambar tapi tak jelas sangat saljinya sebab sikit sangat..takpa-takpa sabaq-sabaq satgi lebat kot..sambil-sambil tu kita makan dulu..
pancake huduh bersama madu dan raspberry jam..gu dengan kopi pekat tanpa gula..mantap!
lepas makan godek-godek internet, pukul 12 bersiap p lab..hari ni cuti national foundation day tu yang p lambat tu ke lab..heheheh
sebelum keluar, tinjau dulu perkembangan terkini cuaca..

nampak dak tu putih-putih dok terbang-terbang tu..ha, tak nampak pendek umoq!
okeh, makin lebat nampaknya- berkata-kata dalam hati sambil tersenyum~
cepat-cepat siap dengan glove, payung segala macam, terus ke train station menuju ke rumah keduaku..lab!

di dalam kampus rupanya salji lebih lebat, angin tak yah cakap la memang kuat, hampir-hampir tadi payung melayang!
dalam kampus
angin kuat dalam cuaca yang memang dah sejuk..pruuuuuuuu terus teringat selimut!
dari luar pintu masuk lab..1.30pm
4.30 pm..dah nampak sikit-sikit dah pile up of snow..
pokok momiji yang botak semasa musim sejuk..masa musim luruh diala ratu..
kawasan belakang lab..yang bahagian atas macam karpet putih tu padang sekolah..
hrmm tu jela gambar-gambar kenangan pertama kali bersama salji...hehheeh kesian, banyak tu ja mampu pun..sebab suhu tak berapa sejuk, rasanya tak bawah 0 darjah kot, sebab tu la salji tak banyak sangat..lagipun memang tak lebat mana pun, campur-campur ngan hujan jugak..jadinya tak dapat la nak kutip salji buat ABC ya...hahhahahahahahahahariinidalamsejarahhidupku.....

~labwork hari Alhamdulillah berjalan dengan lancar setelah beberapa minggu bertoggang langgang busy for nothing..tu yang stress sampai nak bukak blog sendiri pun malas..tapi baca blog orang lain tak malas =)
ada beberapa crita nak tulis tapi nanti-nanti la...


9 comments:

yanie said...

waa,bestnya zila..tokyo turun salji..berbunga2 gak ati dgr zila ckp cmtue,mule2 x caya, tp tgk gmbr mmg keajaiban salji turun di tokyo...hihiii

Qays said...

perkh........aku naik teruja sama. cuba baca tulisan hang sambil pejam mata curi2....( mana leh baca kalu pejam teruih ) kot2 leh rasa feel salji di sungai petani jugak...aku dapat rasa sejuk ! sejuk ! sejuk ! ah..rupanya .ekon kuat juga dalam bilik ni...kuikui....

Hebat sejarah hang hari ni !

weh...winter tak semestinya salji upanya....wah..sungguh jakun aku rasa diri ini !!

salji-salji-salji

* pekNga hang ada ada-ala cendawan lah....hehe

srar said...

yanie: heheh tula, memang teruja pun..first time la katakan..best tapi kalau hari-hari tak best dah la..sejuk + basah..adoila...
tempat sy duduk ni tak lebat sgt..tp tengok kwn saya yg stay di komaba kan siap bolh buat snowman lg..jeles la jugak..tp takpa, nanti2 kita plan trip pegi ski resort, boleh tngok dan main salji puas2..hahahha

srar said...

farah: ha tula, semua org bila kata musim sejuk mesti ingat ada salji..kawan aku pun tetiba ja ym tulis "bestnya main salji" hok aloh..
so, hari ni hg dah tau ye yg winter tak datang sepakej dgn salji tau..hhahaha
~pejam mata sikit-sikit sudah takut tertidoq plak..malu kalau client tengok!

*amik masa jugak otak aku nk digest perkataan pekNga hg tu..pekNga tu bukanka kuih yg ada kombinasi nyok + gula-aka lempeng kelapa..yg aku buat ni lempeng tepung biasa2 ja..mmg huduh pun maklumla tak biasa buat benda 'murah' ni..hahahha sohih dah keturunan! hahahahahlagi....

naba the mutant said...

wah! rindu pada musim salji.....:)) wak balik sekampit!

srar said...

Sekampit?demand nya.heheh kalau ikutkan hati nk ja bwk balik tp salji kt sini semi solid. Cepat sgt cayaq. Pastu pulak sikit ja. Huhuhuhu

yanie said...

waa,baguh tue.. suke plan g ski-resort nnt.. xsabar lak nak tgg next winter nnt...hihii

yanie said...

waaa, baguh tue..suke plan g ski resort tue..x sabar nak tgg next winter lak..hihii

srar said...

Yani: sy lg x sabar nk tunggu yanie sampai! Owh, isnin lepas salji sgtla lebat, bertimbun jugak la atas bumbung rumah jiran. Nanti sy buat entry baru pasal ni. :)