Wednesday, January 12, 2011

sweet potato chips

 kerepek 'sweet potato' -serius saya taktau nama melayu utk sp ni

satu hari tu, labmate saya balik dari mana entah dan bagi la sweet potato chips sbagai 'omiyage'..
perghhh sedap sgt..bila check ingredients cuma yg ditulis hanyalah potato, salt and vegetable oil.
simple snack, super duper easy to prepare yet tasted so good..

smbil2 makan berangan nak buat sendiri..terus teringat ada stok dirumah..
balik ja dr lab hr tu, terus godek2 apa patut..
sweet potato

mcm saya kt tadi la, super duper easy nak buat ni..kat kedai ada juai dalam paket  ready-to-eat tp mahal  dan ada campuran sayur2 dan buah2 lain termasuklah labu..
yg saya buat ni versi single..hehhheee
tanpa perlu kupas kulit, terus hiris nipis2 dan goreng sampai masak..jaga2 jgn sampai hangit tau..
sweet potato chips in 'hangit' version..
close up sikit..buat ni pakai 2 ubi kengkononnya nak simpan la utk hari2 kemudiannya..
tp hrmmmm paham2 jela ya..

on the next day, sy buat lg sekali chips ni..memg makan sungguh2 la..lepas puas makan terus tak terfikir lg dah pasal chips ni. no more chips please!


10 comments:

afendi ariff said...

nasik?
heh!

naba the mutant said...

cuba sira dgn gula...lagiiiii sodap! hehehe!

srar said...

afendi: hahaha tak habis2 ngn nasik ni..

kna: takdan nak sira sudah habis lor...huahuahauha

Siti Nurfazilah said...

sedapnye nmpk..tanam sendiri jgk ke kak siti?;)

srar said...

ila: hahahahahahhahahahhahah lawak punya soklan tu! perli baik punya!
aah, tanam kt kedai 8)

Qays said...

weh...keledek jepun tu kan ??aku memang suka makan...ada hari tu aku beli kat billion...balik rebuih...perkh.....memang manis sehingga ke cebisan yang terakhir lah !

srar said...

qays:waaaaa glad u are here..hehehhe

wahaaawawawaw dah start blogging eh?baguih3.tak sabaq nk baca leteran hg..mesti boleh jadi pnulis terbaik ni..

aah, keledek ni mmg manis n sedap..aku asyik dok buat cucoq n kerepek ja..rebus aku x try lg, tp org kt sini mmg jual keledek rebus..

Qays said...

hahaha..
cuba untuk mencari hodi baru...
aku pun duk pikiaq gak apa aku nak muhung ni...nantikan....hehe..

aku rebuih ubi tu hasil dari pengaruh cita korea yang aku tengok lah..dan abah aku sangat suka.....tak sia2 aku tengok drama...haha

srar said...

aku dah tengok dah blog hg..ehhhehe best2, bleh gak tau crita zaman hg dulu2..mmg hg suka meraaapu dr dulu no..dlm kelas pon dan lg dok mnulis merapu2..baguih3..

JahRera said...

rajinnya buat kerepek satsumaimo :]