Wednesday, June 23, 2010

cheese cake

pada yg nak tau resepi unbaked cheese cake,

boleh tengok di  nigella lawson ni..di youtube..

boleh tengok sendiri mcm mn dia buat..

tapi kalau tak boleh bukak youtube,

boleh cuba buat gini,

blend 125g digestive biscuit dgn 75g soft unsalted butter (saya tak jmpa digestive biscuit, so sy pakai ja oreo dan biskut apa tah~tak kisah apa2 pon sebenarnya),

blend until sandy. kalau xdak blender, hancur2 biskut, mix well with butter, then just press the mixture in cooking tin or tupperware pon boleh..anything will be just fine. sejukkan

mean while, mix 300g RT cream cheese, 60g icing sugar (sy kurgkan kpd 40g), teaspoon vanila (sy xpakai pon), lemon juice (dr 1/2 lemon). mix well and put aside...RT=room temperature

beat 250 ml double cream until thick

mix together cream cheese and double cream. then spread it on top of the biscuit base. keep in fridge for about 1/2 hr. then, DONE! ready to eat..

~sy tak dpt cari double cream yg halal, whipping cream pon tak jumpa, so sy pakai cream biasa..cream yg sy pakai tak kembang2 bila dipukul last2 sy pakai 1/2 dr cream yg cair tu, cmpur ngn cream cheese..okay ja..

kek ni tak banyak pe'elnya..boleh campak2 ja..just make sure cream cheese tu pekat dan tak cair mengalir ja..yg pntingnya cream cheese tu sendri dah sedap!

~utk topping tu boleh pakai jem jer..cairkan sikit jam dgn air pastu spread it on top of the the cake..

3 comments:

Mrs. Nurulazmi said...

Oho..pas ni nak cuba...
=).

naba the mutant said...

nigella wa ckp lu! ;)

srar said...

vivi: cuba jgn tak cuba..

kna: hehehe iye resepi dari nigella la yg gua pakai tu..lu jgn tak cuba pulak..