Monday, March 25, 2013

Take a break with truly malaysian food 'kampung' style

Salam,

Ada satu hari tu kan, balik dari lab saya singgah la supa Fuji yang dekat dengan rumah Tama-ku, rumah no2 di jepun :)

Pastukan, jalan-jalan la kat tempat sayur-sayur. Jalan-jalan ke tempat yang mana sayurnya agak special. Special sbb apa? Sebabnya sayur kt satu section ni harganya agak mahal dari yg lain tp saiznya agak kecik dari yg lain. Jadi, sy mmg tak pernah beli apa-apa dari bahagian ni. Why pay more to get something less? Deshou? Kan? Right?

Rasanya bahagian utk sayur yg dihasilkan secara organik kot tu yg harganya mahai sikit dari biasa. Rasanya la kot.

Berbalik pada cerita hari kejadian. Saya sampai ja kat bahagian sayur tu mata terus terpaku pada satu jenis sayur ni. Bukan pucuk paku ya kawan-kawan sekalian. Hehe tapi apa tau, ehem2 jeng2 jenggg.

Kacang botol! Heheh kagum tak? Kagum ok! Tak pernah pernah lagi jumpa kacang botol di jepun ni tau! Kangkung dah selalu jumpa tak terkejut lagi dah. Tapi ni kacang botol. Serius, sangat trrkejut masa tu. hati berbunga-bunga riang, senyuman terukir di wajah. Cewah, hahahha. Yalah, dah lama sangat tak makan kacang botol buat ulam ni tau. Saya ni peminat ulam, jadi bila duduk tokyo yang takdak ulam-ulam ni hrmm mmg rasa macam tak syok lah!

Jadi hari tu saya berhenti kat bahagian sayur mahal dan belek dan belek dan belek. Betulkah ini? Kalau tengok ke harga mcm berbaloi. Tak la mahai sgt, dgn syarat tak convert ke rm. kalau tukar ke rm hrmm air pun takut nak minum kot. Semuanya mahal kan.

Jadi, lepas belek2 saya ambik la sebungkus dalam segenggam gitu. Jalan beberapa langkah, ishh rasa mcm tak cukup ja ni. Heheh patah balik dan ambik satu lagi. Ada tiga bungkus ja sebenarnya.

Pastu, beli ikan nk buat goreng makan dgn ulam. Dlm otak dah terbayang dgn jelas dah menu makan malam malam tu. yuhuuuu ikan goreng garing, ulam kacang botol cicah budu! YaAllah, nikmatnya makan! Budu tu baru ja dpt daripada family. Lama sgt tak makan budu (masa di malaysia takla teringin makan sebab asyik alergik ja tapi bila dok jauh ni semua teringin). Yg bestnya seminggu tu tiap-tiap hari pekena budu sampai habis sebotol kecik budu cap ketereh tu! Makan sorg2 plak tu! Wallawei. Alhamdulillah tak kena serangan alergik yg kronik. Bila dah habis sebotol baru la rasa gatal-gatal sikit. Hahaha punya la teringin kan!

Yg bestnya, esok lusa tu sy p lagi supa tu dan tengok kacang botol bungkusan ke3 masih lagi ada! Uh, memang org nihon ni tak reti makan la kacang botol sedap ni. Makanya, apa lagi selamat la ia masuk ke perut ku. Alhamdulillah :)

4 comments:

smRose said...

siapalah petani bertuah yng menanam kacang botol tu yer?

si.ra said...

hehe bertuah lagi orang yg dpt makan ni :)

yanie said...

waa, mmg kampung style abis nie. siap budu and ulam lagi hahhaaa...

si.ra said...

hehe susah nak dpt tu. ulam susah budu apatah lagi..oishikatta yo!