Friday, March 11, 2011

minakami konsen resort 200

ha, ni nak cerita sikit pasal pengalaman pertama saya join seminar di jepun ni..hari rabu lepas saya dgn sensei dan juga 3 org lg staf dan student dr lab join la seminar ni, kali ni organizer buat di resort yg terletak di Gunma..

apa yg best dgn tempat ni?

makanan? YES

bilik? YES

apa lg yg best??

SKI!!! yes, pertama kalinya merasa main ski! memang best! macam budak umur sethn baru nk belajar jalan..asyik-asyik jatuh asyik-asyik jatuh, macam-macam posisi pulak tu..hahahhaha jatuh terlentang ada, terkangkang ada, jatuh sisi, jatuh tersembam semua ada..tiap-tiap kali jatuh mulut mesti don't give up. i know u can do it! hahhahah gila postive..lawak betul bila fikir-fikir balik..labmate asyik-asyik ja dok cakap siti-chan kawaiii..hahaha comel sgtkah aku bila asyik dok jatuh tu..ski 5saat, jatuh dan struggle utk bangun 2 minit..wuahahah seronok! seronok walaupun badan sakit-sakit lepas tu..memang sakit sungguh badan..yela, dah lama sangat tak exercise, tiba-tiba main sampai lupa diri hahh, amik ko rasakan!

penat bergolek-golek naik kabel car ke atas semula dan start balik aktiviti bergolek.

mula-mula tu sgt la berdebar-debar dan takut sbbnya sedar yg diri ni mmg la sgt lembab bab-bab sukan bab-bab belajar skill baru ni..takut menyusahkan orang lain pun ada..tapi Alhamdulillah, antara 4 orang first timer, i am proud to say that i am the best..wahahhahah kembang hidung sat 8)



amik gambar labmate tgh struggling memimpin sorg la member yg tak boleh ski langsung..kesian kt R**a-san kena menanggung benda alah utk ski tu..berat sgt..


resort ni atas gunung, Subhanallah view sgt cantik..cantik sesangat..

igloo
pertama kali jumpa igloo dan salji yg banyak dan gebu dan best!..
yuhuuuu


main salji tak sedar diri yg umur dah banyak..hahahaha..gebu sgt salji kt sini smapi takleh nk kepal..so, tak dpt la nk wat snowman..nk kepal2 buat main snow fight pun takleh..
cap mohor

sebelum ada yang start bertanya ingin saya khabarkan yg aktiviti ski ni tak free ya..kena la bayar tapi berbaloi la sbb diorg bagi lengkap segala macam, cap, baju seluar, glove, google semua..berbaloi sngt dapat berguling-guling sambil mkan ais kepal..





pamandangan dari bilik 8) subhanallah, cantik sgt kan?

seminar ni start hari rabu, pukul 11 lebih bertolak dari campus, sampai resort dalam pukul 3.30 pastu start seminar, malam lepas dinner free time..

esok pepaginya seminar balik, saya present pagi tu last presenter sebelum lunch dan start aktiviti bebas..
balik ja dari ski tu, shower semua terus rasa penat gila! totally drained! nk pgang chopstick pun masa tu dah tak larat..lepas dinner plak ada talk lg..1 hr talk plak tu..nasib baik presenter dr stanford tu bagus kalau tak mmg sah-sah la tido..siap motion sickness tu yg tak tahan tu..lepas ja talk terus naik bilik tido..orang lain sibuk berparti kt bawah, tapi saya snyap-senyap naik tido..heheheee

pengalaman ni sgt la menarik..kami bertolak balik hari jumaat dlm kul 11..berhenti makan sekejap pastu headed back to tokyo.on the way balik tu tak semena-mena bas rasa bergoyang-goyang..ingatkan tayar bocor ka pecah ka kan..rupanya gempa bumi! ya, gempa bumi yang telah memusnahkan banyak tempat di tokyo..mula-mula tu ingatkan gegaran biasa saja sbb di tokyo ni selalu jugak rasa bergegar-gegar ni..tapi lepas ja gegaran kali pertama tu, pakcik driver tu dah bawak bas agak laju sikit..yela kitorg masa tu atas expressway, atas jambatan, apa-apa jadi mmg teruk la kesannya..sebelum betul-betul masuk tokyo tu jadi sekali lagi gegaran..terpaksa la berhenti bas ditepi jalan tunggu bagi ggaran reda sikit..ngeri ngeri ngeri tu ja boleh cakap..nasib baik ramai org.kalau sorg-sorg tak tau la..rata-rata boleh nmpak orang berkumpul di luar bangunan..bila sampai dalam kampus pun boleh nmpak ramai orang stay kt luar..dalam hati kata, hrmm mesti labmate selamba badak ja stay di lab buat kerja; sbb sebelum-sebelum ni bila ada gegaran diorg relaks ja kn..tapi bila betul-betul smpai dekat lab hah, semua org stay kt luar..diorg ckp mmg gegar teruk..masuk lab ja, teruk kena kemas-kemas memang bersepah la..

manakutkan jugak tapi tak la seteruk tmpt yg alami tsunami tu..yg ni pun dah rasa ngeri kalau jadi yg massive betul-btul tu tak tau la cemana..

moga Allah lindungi kita semua dari mara bahaya..mati itu pasti tapi harapnya dapatlah mati dalam keadaan baik, mati dalam iman..


4 comments:

DeLancrettLurpak said...

apa khabar org jepun.... update la,

Qays said...

ilaaaaaaaaaaaa.......nak main jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...aku memang teruja dengan aktiviti jatuh gedebuk ni..hahaha...masa aku luncur ais kat sunway tu pun 50% badan aku lebam..biru seminggu...haha

yanie said...

waaa,best nyeer zila dah main skateboard...hihii

srar said...

DLL: heehheh

Qays: mai la sini nak main ka...hahhaha best gila wei..mmg sakit habis badan, masa main tu mmg lupa diri sungguh2 la..

yanie: nnti yanie pon iAllah ada peluang utk main salji ni..yg sy main ni ski bukan skateboard. skateboard lg susah rasanya..