Sunday, September 5, 2010

puding karamel berkeju

saya jumpa resepi puding yang sangat sedap ni dari sini  our love story..thank ya akak fith..saya nak cuba resepi yg lain2 plak lepas ni..nk kuih khasidah tu..tp susah pulak nk cari bwg merah di tokyo ni..huhuhu..

sebelum dibakar
selepas di bakar..panas-panas lg ni..

sedia untuk dimakan..
 yum yum...

ni kira pertama kali saya buat puding karamel ni..memang belasah ja buat ni..

alhamdulillah, it turn out to be not bad at all..heheh

tp nak cerita satu ni..
ada tragedi tau disebalik puding ni..
jeng jeng jeng..

sudu plastik cair!
hahahhaha
ni gara-gara tak nak calarkan non stick pan tunggal dirumah ni, maka saya pun dengan cerdiknya p la pakai sudu plastik ni masa dok cairkan gula tu..last-last bukan setakat gula ja cair, sudu-sudu sekali ikut melebuq! terpaksa la timbang balik gula buat sekali lagi..hehehe

apa-apapun memang mudah la nak wat puding ni, as easy as XYZ..

saya minta izin copy and paste ya akak..next time nk buat lagi lebih senang..resepi asal katanya dr yani..

[Karamel]
30 gm gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
 
[Puding]
90 gm cream cheese
30 gm gula
2 biji telur
225 ml susu segar
1 sudu besar jus lemon

Cara2:
- untuk karamel - panaskan gula dan 2 sudu kecil air hingga perang. Masukkan 2 sudu besar air suam dan tuang ke dalam acuan yang sesuai.
- pukul cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan pukul lagi.
- panaskan susu hingga hampir mendidih. Tuangkan dalam adunan cheese tadi, kacau sekata.
- tuang adunan ke dalam acuan berisi karamel tadi. Alas loyang dengan bekas lain yang berisi air.
- bakar 160darjah selama 40-45minit.
 
senang ka?
terima kasih ya utk resepi ni.. 
saya buat memang betul-betul ikut resepi ni..tak ubah-ubah mana-mana pun..8)


5 comments:

afendi ariff said...

lain x pakai sudip kayu la weh...
heh!

Siti Nurfazilah said...

waaahhh..sedapnye nmpk..rajinnye kak siti masak2;)

srar said...

afndi: sudip kayu takdak la jadi mcm ni ni..sebenaqnya ada ja senduk plastik thn panas tp entah cemana tah hari tu p pakai sudu plastik tu..ish3

ila: mmg sdap ila..awak mesti cuba ni...tak la rajin sgt pon, just nk mencuba..8)

Fith said...

salam siti,
ooo tinggal kat tokyo ye,study?
nak cari bawang merah tu untuk buat bawang goreng ye?beli bawang goreng siap pun boleh dik,hehe.
cantik pudingnya,presentation pun sgt menarik!

srar said...

kfith: ahh, study di tokyo..
bwg goreng yg dibeli tak sesedap yg dibuat sendiri..wanginya dah hilang..pastu bnyk tepung lak dr bwng..huhuh
apapun, terima kasih ya akak utk resepi yg mudah dan sedap tu..8)