Wednesday, October 28, 2009

punctual!

ada apa dgn punctual???

org jepun pd mata saya sgt la tepati masa .. really punctual! .. bukan memandai2 cakap ja tetapi ini berdasarkan pengalamn saya menggunakan perkhidmatan bas dan train sepanjang di Tokyo, Tokushima dan Kobe.

Perkhidmatan pengangkutan awam yang disediakan sangat la selesa dan menyenangkan .. Train terutamanya di Tokyo sgtla bnyak .. naik pening kepala saya masa mula2 nk sesuaikan diri .. asyik ngekor Dr Widya ja .. sian dia nk kena layan saya .. masa mula2 tu rasa serabut sgt terutama di Tokyo station, subhanallah ramai sgt org! semuanya rushing .. pening2 ... tp bila dh kena try sndri dan diberi peluang utk berdikari barulah saya dh makin berani dan pandai sikit susur2 perjalanan train kt sana ..

Macam sy cakap td la kan .. servis mmg sgt bagus. TEPAT! Kalo kt tiket tu ditulis pukul 9.10, maka 9.10 lah bas tu akan berjalan .. tak dak nk tunggu2 dah .. 10 minutes sblm bertolak bas akan sampai, lepas tu masing2 register utk naik bas .. siap .. driver bus siap pakai uniform lengkap dgn neck tie lg .. kemas dan bersih .. bas pun kemas dan bersih! mmg puas hati ..


ni keadaan dlm bas masa ke tokyo ari tu..bas 2 tingkt. kat tingkat atas, semua org dpt single sit..3 org satu baris..selipar serta informasi mengenai perjalanan bas juga disediakan..tidak terkecuali air minuman percuma :) toilet yg bersih pulak ada ditingkt bwh..

Selain bas, perkhidmatan train yg disediakn di Jepun juga sgt bagus .. servis ini meliputi hampir kesemua kawasan di tokyo .. sbb tula kebanyakan org jepun lebih gemar menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam berbanding naik kenderaan sendiri .. bakal sensei saya pon mengaku yg dia dan keluarga dia sebenarnya tidak ada kenderaan sendiri pon .. bayangkan seorg profesor tak dak kereta! .. kalo kt malaysia, hrmm semua org nak kena ada kereta .. dah menjadik keperluan penting dh kereta tuh..sbb apa? huh, pk2 la sendri ya ..

 ni suasana kt Ochanomiya station lebih kurang pukul 6ptg..ramai kan org..

2 comments:

naba the mutant said...

cecece...ini lah laporan pertama...teruskan2! :)

srar said...

orait orait!! nanti-nantikan berita2 seterusnya..