Thursday, September 3, 2009

Perjalanan ke Universiti of Tokyo 2


(1&2 berlaku pd early march, 3&4 berlaku pd end of may till early august)

Apa yg perlu di buat mula2 sekali, once anda dh decide utk ke todai?.
  1. carik supervisor.
  2. bila dh jumpa, email supervisor, discuss pasal projek. Kalo berkenan n rasa selesa ngn supervisor tuh, then bleh apply. Kebiasaannya, todai menerima pelajar baru pada intake april setiap thn. Mcm sy, sy apply utk intake april, so borang permohonan hanya boleh diperoleh penghujung bln 5. itupun mll supervisor.
  3. once dh ada application form tu, bleh la tengok apa2 yg patut. Kalo korg pandai baca tulisan jepun. X dak masalah la sgt. Mcm sy, sy x reti langsung Japanese nih. So, sy pergi la carik translator. Nasib sy baik sebb kerja kt usm, penang. So bleh la carik mana2 cikgu bhs jepun, mintak dia tolong bacakan.
  4. Antara perkara penting yg diperlukan:
  • isi borag permohonan yg telah diberikan – kena attch gambar skali..utk gambar ni, kita dimaklumkan utk letak gambar yg mn kepala tidak harus bertutup…kalo ikut cikgu japan yg tlg translate tu kata: x bleh pakai topi @ tudung @ scarf @ apa2 yg tutup kepala…huh, mcm mn tuh..?..utk muslim prmpuan mcm mn nk buat..?..xkan nk bukak tudung kot semata2 nk p todai…..penyelesaian dlm entry masalah ~masalah 2.
  • maklumat pengajian, min belajar 16thn.. Alhamdulillah sy lepas syarat tu tp betoi2 16thn la..[kalo x cukup 16 thn pon bleh, tp kena hantaq borg application awal sikit sup. depa bleh buat review dulu] so, kena la bg makluman persekolah dr sek rendah, sek men, matrix, undergrad n postgrade. Make sure surat2 dlm BI la..tp kalo dlm BM cm mn nk buat…..penyelesaiannya dlm n3 masalah ~ masalah 3.
  • proposal projek – kena bincang dgn sprvisor.maklumat berkaitan perbelanjaan pengajian (sponsor @ sdn bhd – kena ada proof)
  • sijil pengetahuan bhs jepun (kalo pernah ambik Japanese language proficiency test, bleh la attach result. Kalo x bleh pakai borg yg diberikan, kemudian jumpa mana2 person yg pandai Japanese, mintak dia isiakn utk kita – lebih baik jumpa cikgu bhs jepun la) – utk situasi sy, supervisor sy tolog isikan utk sy sbb cikgu jepun yg sy jmpa tu x mau tolong isikan sbb alasannya x tau ability sy..
  • slip bank- bukti pembayaran yuran exam, bleh buat kt mana2 bank kt Malaysia –sy guna Cimb.
  • sediakan stamp japan..(sy ada sepupu kt jepun, bleh ja mintak tolog dia belikan utk sy. Tp utk case ni sy pilih utk x susahkan dia., so sy usaha sndri)..tpnya stamp jepun xdak kt msia, so, cm mn nk buat..? ?...jwpnnya dlm entry lain ~masalah 4 ;) pjg ceritanya..
semua borang2 dan sijil2 kena hantq yg original. X bleh pakai yg fotokopi!




2 comments:

Siti Nurfazilah said...

hmm..ni rupenye yg jadi sepjg kak siti dok kt umah ni ye..hmm..xtaw pon susa jgk proses nk study luar nih..good info..hehe;)

srar said...

ha itula yg berlaku sebenarnya..hehhe
sy tulis ni pon utk tujuan perkongsian ilmu..kot2 la ada sapa2 nk try apply jepun ka kan..at least bleh dpt gmbaran sikit2.xyah la lalui laluan yg agak sukar mcm sy ni kan..